Ekkergemse gruute kuis

Afgelopen zondag vond de achtste editie van de Gentsche gruute kuis plaats, een initiatief van Ivago waarbij vrijwilligers zwerfvuil opruimen in de stad. Ook in Ekkergem gingen buurtbewoners gezwind aan de slag, uitgedost in fluohesjes en handschoenen en gewapend met vuilniszakken en grijpers.

Start- en eindpunt van de lenteschoonmaak is het parkje van Ekkergem, vlak bij de woonst van Ruth, een van de trekkers van het buurtcomité. Daar heeft Ivago eerder het nodige materiaal voor de vrijwilligers geleverd. Ruth: ‘We doen met Ekkergem al enkele jaren mee aan de gruute kuis. We vinden het belangrijk om mensen samen te brengen en samen zorg te dragen voor de buurt. Je hebt de habitués: die zien we elk jaar terug. Maar bij iedere gruute kuis duiken er ook nieuwe gezichten op. Die mix is leuk. Ook tof is dat er ook weer veel kinderen van de partij zijn. Zo krijgen zij van kleins af aan het goede voorbeeld.’

Er zijn inderdaad heel wat kleine gruute kuisers op de afspraak. Op de vraag waarom ze vandaag afval oprapen antwoordt een van hen: ‘Omdat het goed is voor de wereld.’ Wie kan daar wat tegen inbrengen?

 

Helaas heeft niet iedereen evenveel respect voor de buurt. Hier en daar stoot de schoonmaakploeg op hoopjes afval die duidelijk in de categorie ‘sluikstort’ thuishoren. En de sigarettenpeuken die de vrijwilligers op straat vinden, blijken niet alleen heel moeilijk op te rapen te zijn met de grijpers, ze blijken ook ronduit ontelbaar. Hoewel het tot twaalf jaar kan duren voor een sigarettenpeuk met filter is afgebroken, vinden veel rokers het blijkbaar de normaalste zaak van de wereld om peuken op straat te dumpen in plaats van in een asbak.

 

De buurtbewoners laten er hun humeur niet door verpesten. ‘Ik had eigenlijk meer vuil verwacht; het viel wel mee’, zegt Ben, die voor de eerste keer meedoet. In vergelijking met sommige andere Gentse buurten mogen we in Ekkergem niet klagen, al is ieder stuk afval dat op straat ligt er natuurlijk een te veel.

Ook Yves sluit de gruute kuis af met een positief gevoel. ‘Samen in opperste concentratie zwerfvuil oprapen … Ik had het niet verwacht, maar het heeft zowaar een meditatief effect. Ik voel mij bijna zen.’ Wie zich meteen na het opruimen nog niet helemaal ontspannen voelt, doet dat ongetwijfeld wel na de afsluitende receptie in het park.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: