Wijkbibliotheek Watersportbaan

Marino: “Een bibmedewerker is soms ook een beetje sociaal werker en cafébaas.”

De Gentse hoofdbibliotheek De Krook verwelkomt dagelijks duizenden bezoekers. Ongetwijfeld ben ook jij er al eens binnengesprongen, om een boek te ontlenen, de krant te lezen, een lezing bij te wonen of een koffie te drinken. Maar weet je dat je voor boeken ook terechtkunt in onze eigen wijk? In de wijkbibliotheek Watersportbaan, het boekenwalhalla voor wie houdt van kleinschalig en dichtbij.

wijkbieb (1).jpg

Wie voor de eerste keer de wijkbibliotheek bezoekt (zoals de raconteurs enkele weken geleden) moet wellicht even zoeken naar het juiste gebouw, want de bewegwijzering is voor verbetering vatbaar. Maar wie volhardt en het bibgebouw bereikt, wordt met de glimlach en open armen ontvangen door bibmedewerker Marino.

Marino werkt halftijds in De Krook en halftijds in de wijkbib. Die houdt hij nog tot eind mei in z’n eentje open op dinsdag, woensdag en zaterdag. Vanaf juni neemt een collega het van hem over. “Ook buiten de openingsuren is het hier vaak een drukte van jewelste”, zegt Marino. “Leerlingen van zo’n twintig klassen van scholen uit de buurt komen met de regelmaat van de klok boeken terugbrengen en ontlenen. En het wordt alleen maar drukker. Niet alleen de hoofdbib trekt meer bezoekers dan vroeger, ook hier in de wijkbib krijgen we steeds meer mensen over de vloer. Habitués, maar ook nieuwe leden. Het lijkt alsof de wijkbibliotheken meesurfen op het succes van De Krook.”

 

Marino heeft jaren in de bouwsector als technisch adviseur gewerkt. Na de werkuren was lezen altijd zijn favoriete tijdverdrijf. Toen de kans zich aandiende, maakte hij een carrièreswitch om u tegen te zeggen en werd hij bibmedewerker. Maar wie denkt dat je als bibmedewerker tijdens de werkuren rustig boeken kunt zitten lezen, is eraan voor de moeite. Lezen doet Marino wel in zijn vrije tijd. “Ik heb onlangs nog ‘Het achtste leven (voor Brilka)’ van Nino Haratischwili gelezen. Dat boek is niet zo bekend, maar een echte aanrader. Het is een meeslepend familie-epos over een Georgische familie waarin ook de geschiedenis van Rusland verwerkt zit. Indrukwekkend!”

Als medewerker van een wijkbib moet je niet alleen iets van boeken kennen en goed zijn in organisatie en administratie. “Je moet soms ook een beetje sociaal werker en cafébaas zijn”, aldus Marino. “Maar in tegenstelling tot een echte cafébaas heb je in de bibliotheek niet te maken met tooghangers die steeds weer hetzelfde verhaal vertellen: iedere dag brengt nieuwe bezoekers en nieuwe verhalen.”

Zin in een bezoekje aan de wijkbib? Bekijk hier de openingsuren en het adres.

 

Een gedachte over “Wijkbibliotheek Watersportbaan

Voeg uw reactie toe

  1. Aan de kruispunten van de Neermeerskaai met doorlopende straten staan wegwijzers, maar niet aan het doodlopend deel waar de bibliotheek ligt. In de winter zie je de vlag staan, maar niet meer zodra de bomen in blad staan. In aanvraag bij Wegendienst Stad Gent. 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: