Johan

“Als kind had ik niet veel met boeken, maar nu verslind ik ze.”

Als kind las Johan niet veel. “Ik zat in een technische richting en de aanpak van het vak Nederlands op school maakte mij niet meteen wild van literatuur, in tegendeel. Pas toen een vriendin uit een andere richting mij hielp bij een schoolopdracht leerde ik anders naar boeken kijken en ging er een nieuwe wereld voor mij open.”

Nu haalt Johan zijn schade in. Hij pendelt iedere dag van Gent naar Brussel en verslindt boeken bij de vleet. “Ik zit in twee leesgroepen, een van Vormingplus en een van Alliance française. Omdat de leden van de leesclub allemaal tegelijkertijd dezelfde boeken lezen, zijn die boeken vaak uitgeleend in De Krook. In de wijkbibs zijn ze vaak wel nog beschikbaar. Daarom kom ik vaak naar hier. En ook omdat ik vlakbij woon natuurlijk.”

Maar niet alleen praktische overwegingen doen Johan naar de wijkbib afzakken. “Ik vind dat zo’n kleine bibliotheek veel meer charmes heeft. Het is hier ook veel rustiger dan in De Krook. Soms lijkt het daar wel een studentenkot met al die blokkende studenten.” Johan hoopt dat de studenten snel de weg terug vinden naar de studiezaal van de Boekentoren en dat het dan wat kalmer wordt in De Krook.

Vandaag komt Johan alleen naar de bib, maar vaak neemt hij zijn twee zoontjes mee. “De oudste van vijf zit in de Kinder- en Jeugdjury. En hij amuseert zich daar.” Het leesvirus wordt duidelijk met de paplepel meegegeven ten huize Johan.

Meestal grijpt Johan spontaan naar boeken van mannelijke auteurs. “José Saramago lees ik graag, Arturo Pérez-Reverte en Stefan Hertmans. Ik vind het makkelijker om mij in hun verhalen in te leven. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen vrouwelijke auteurs lees. Amélie Nothomb lees ik bijvoorbeeld ook graag. En met de leesclub hebben we vorig jaar ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen besproken, echt een goed boek.”

Wijkbibliotheek Watersportbaan is de place to be voor boekenliefhebbers die houden van kleinschalig en nabij. De raconteurs vroegen bibbezoekers op een zonnige voorjaarsdag wat ze in de wijkbib kwamen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: