Michel

Ik heb als jongeling Proust en Joyce gelezen. Dat had ik achteraf gezien misschien beter niet gedaan.”

Michel verblijft binnenkort in een huisje zonder internetverbinding waar hij niet kan streamen. Daarom komt hij vandaag in de wijkbibliotheek in het dvd-aanbod snuisteren. “Ik ben vooral geïnteresseerd in docudrama’s. Boeken neem ik sowieso niet mee. Ik heb er thuis zodanig veel staan, dat ik ze nooit allemaal gelezen krijg.”

Het boek ‘Programmeren met Scratch’, over programmeren voor kinderen, vindt Michel nochtans interessant, hoewel hij zelf helemaal geen loopbaan in de IT-sector achter de rug heeft. “Programmeertaal is de taal van de toekomst, fascinerend vind ik dat. Niet voor mij, maar wel voor de generatie van mijn kinderen en kleinkinderen.”

In tegenstelling tot de meeste wijkbibbezoekers woont Michel niet in de buurt. Sinds de hoofdbib aan het Woodrow Wilsonplein de deuren sloot, is Michel een fervent wijkbibbezoeker geworden. Uit noodzaak. “Zoals u ziet ben ik niet zo goed te been. Ik geraak gewoonweg niet tot in De Krook.” De Krook ligt maar een paar honderd meter van de vroegere hoofdbibliotheek, maar dat is een onoverbrugbare wereld van verschil. “Vroeger parkeerde ik mijn wagen in de ondergrondse parking, nam ik de lift naar boven en was ik in een mum van tijd in bibliotheek. Nu gaat dat niet meer. Hier kan ik mijn wagen tenminste vlak bij de ingang parkeren. Daarom kom ik hier graag. Bij het ontwerp en de inplanting van de nieuwe hoofdbibliotheek had men wel wat meer rekening mogen houden met de gebruikers, en wat minder met de designers.”

Maar ook Michel is niet helemaal onfeilbaar. “Ik heb als jongeling Proust en Joyce gelezen. Een vergissing, achteraf bekeken. Die boeken zitten stilistisch zo goed in elkaar, ongelofelijk. Ik heb erna geen boeken meer gelezen die op stilistisch vlak aan ‘A la recherche du temps perdu’ en ‘Ulysses’ kunnen tippen.”

Toch leest Michel nog graag. Whodunits, bijvoorbeeld. Dat zijn niet zomaar detectiveverhaaltjes, er gaat een dieperliggende maatschappijkritische laag onder schuil: “Als een moordenaar in een whodunit bij zijn lurven wordt gevat, wordt de maatschappij gezuiverd van een stoornis en als het ware gereset.” Maar ook een goede comic gaat er wel in.

‘Tinker Tailor Soldier Spy’ van John le Carré is een echte must read”, zegt Michel. “Een spionageverhaal, maar terzelfder tijd literatuur om u tegen te zeggen.”

Wijkbibliotheek Watersportbaan is de place to be voor boekenliefhebbers die houden van kleinschalig en nabij. De raconteurs vroegen bibbezoekers op een zonnige voorjaarsdag wat ze in de wijkbib kwamen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: