Met open armen ontvangen in het Open Huis

“Het Open Huis staat echt open voor iedereen. Als de mensen uit de buurt welkom zijn, mag je hier gerust een yogales of een filmvoorstelling organiseren.”

Het heeft iets weg van een gezellige chalet, is in de zomer gedecoreerd met zomerse bloeiers en in de winter getooid met stemmige lichtjes, ligt op een toplocatie aan de Watersportbaan … En toch … toch had geen van de raconteurs ooit een stap binnengezet in het Open Huis aan de Watersportbaan. Tot midden november. Een flyer waarop een Repair Café werd aangekondigd werd, trok ons over de streep. En eens over de drempel ging een nieuwe wereld voor ons open.

Misschien weerhield de misvatting dat het Open Huis zich louter tot 55-plussers richt er ons van er eerder eens binnen te springen. Dat was vroeger wel het geval, maar tegenwoordig is iedereen er welkom. “Het Open Huis is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats voor mensen uit de buurt, maar ook wie elders woont, is meer dan welkom”, vertelt Sabine van Buurtwerk ons. “Zo zijn er heel wat Gentenaars uit andere wijken die zich in dit Open Huis zo thuis voelen, dat ze er een stevige bus- of tramrit voor over hebben om er te geraken. Niet verwonderlijk: er zijn maar weinig Open Huizen op zo’n mooie locatie, natuurlijk.”

varia (3)

Ook de vrijwilligersploeg die tijdens het Repair Café achter de bar staat woont niet in de buurt zelf, maar is toch verknocht aan Open Huis Watersportbaan. Edith (Gent-Centrum), Joke (Rooigem), Martine (Groenevalleipark) en Pierre (Beervelde) zorgen ervoor dat het Open Huis iedere dinsdag- en donderdagnamiddag de deuren kan openen.

Edith: “We kennen elkaar van vroeger en hebben ons met volle goesting geëngageerd toen ze ons vroegen of we hier niet als vrijwilliger wilden werken. We komen een keer per maand samen met iemand van de Stad Gent om afspraken te maken, maar voor de rest doen we hier veel zelf. Activiteiten bedenken,  zien dat er genoeg drank is voor iedereen … Het is soms hard werken, maar we amuseren ons samen. Extra vrijwilligers zijn altijd welkom!”

Wat voor activiteiten organiseren die vrijwilligers zoal, vraagt u zich misschien af. Goed nieuws voor de creatievelingen onder ons: er staat regelmatig een workshop diamond painting op het programma. Dat is een van de hobby’s van vrijwilliger Joke: “Bij diamond painting maak je met kleine blinkende steentjes een soort schilderij. Je kunt er bijvoorbeeld kerstkaartjes of valentijnskaartjes mee versieren. Ik vind het echt fantastisch om te doen. We organiseren ook een workshop speciaal voor kinderen.” Maar ook wie twee linkerhanden heeft, vindt zijn gading in de activiteitenkalender. Een vertoning van de film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’ bijvoorbeeld, of een voordracht van de fotograaf wiens foto’s binnenkort de muren van het Open Huis sieren.

“De inzet van deze vrijwilligersploeg is goud waard, maar we kunnen met het Open Huis ook op nog andere vrijwilligers rekenen. Die steken bijvoorbeeld een handje toe bij het buurtontbijt dat we twee keer per maand organiseren”, zegt Sabine van Buurtwerk. “Dat buurtontbijt is een echt succesnummer. Op onze topdag hadden we veertig deelnemers.” Naast Buurtwerk organiseert ook de vzw Samenlevingsopbouw af en toe iets in het Open Huis. “Zij hebben in een van de woonblokken een appartement als ontmoetingsruimte ingericht, maar voor vormingen of andere activiteiten zakken ze vaak af naar hier”, aldus Sabine.

“Wat veel mensen niet weten, is dat het Open Huis echt openstaat voor iedereen. Als je wilt, kun je er zelfs yoga- of pilateslessen organiseren, op voorwaarde dat de lessen toegankelijk zijn voor iedereen uit de buurt. Ook voor een privéfeestje kun je het Open Huis trouwens afhuren.” Na een blik op het terras dat uitgeeft op de Watersportbaan doen we met de raconteurs verwoede pogingen om een gegronde reden te bedenken om binnenkort een feestje te organiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: