Alles met nen elektrieken draad

“Blij dat het weer werkt!”

“Of ik de oudste ben, weet ik niet zeker, maar ik ben alleszins de ancien van de Gentse Repair Cafés.” Jozef was er van in het begin bij. Voor hij met pensioen ging, was hij instructeur bij de Kringwinkel. “Mijn specialiteit? Alles met nen elektrieken draad!”

Veerle, consulent in het Open Huis Watersportbaan, heeft problemen met … iets met ‘nen elektrieken draad’. Haar draagbare radio-cd-spelers weigeren dienst. “Ik weet niet hoe het komt, maar de cd’s blijven hangen. Ik weet dat de toestellen al redelijk oud zijn, maar ik wil ze toch niet zomaar weggooien. De radio’s werken wel nog, maar ik zou graag ook weer cd’s kunnen afspelen. Hopelijk kunnen ze er hier iets aan doen.”

 

 

En of ze er hier iets aan kunnen doen. De eerste cd-speler werkt meteen als Jozef de stekker in het stopcontact steekt. Dankzij de gouden handen van Jozef? Ook bij de tweede is het niet lang wachten vooraleer hij weer haperloos een cd afspeelt. “Het kopje van de lens was vuil. Veel mensen weten dat niet, maar na verloop van tijd blijft er onvermijdelijk stof liggen op het kopje van die lens. En dan kan die lens de cd niet meer goed lezen. Je moet dat toestel daarom niet meteen openvijzen of weggooien. Gewoon eens met een doekje over dat kopje wrijven en het is vaak al opgelost.”

Veerle is opgetogen dat ze zo snel geholpen is. “Ik ben blij dat ik weer cd’s kan afspelen. Ik leg graag rustgevende muziek op, ook voor mijn kleinkinderen. Op de radio is er vaak te veel gebabbel. En ik heb weer iets bijgeleerd: ook stof afdoen ín de cd-speler kan blijkbaar nuttig zijn.”

 

 

De elektrostand is populair. Gelukkig staat Jozef er niet alleen voor. Ook Jean is gespecialiseerd in elektrotoestellen. Hij helpt vandaag onder andere Patrick, die zijn draadloze stofzuiger bijheeft.

“Ik heb geen idee wat er scheelt. De stofzuiger werkt niet meer, maar de kruimeldief, die op de stofzuiger zit, doet het wel nog. Ik heb op de kalender van Ivago gezien dat er hier vandaag een Repair Café is, en ik dacht ik ga eens langs. Baat het niet, schaadt het niet. Aan mijn nummer te zien moet ik nog even wachten, maar ik heb het er voor over. Intussen drink ik wel een koffietje.”

 

 

De stofzuiger van Patrick is niet de eerste die Jean onder handen neemt. “Mensen brengen wel vaker stofzuigers mee. Met dit probleem ben ik wel nog niet eerder geconfronteerd geweest. Ik ben benieuwd wat er scheelt. Even kijken.” Een slecht contact blijkt de boosdoener te zijn. Dankzij Jean kan Patrick met een werkende stofzuiger naar huis.

Ook Karin schuift aan bij de elektroreparateurs. Ze heeft een oude radio mee uit de jaren ’70 die ze nog cadeau heeft gekregen van haar ouders. “Het toestel doet het niet meer, maar het is zo mooi en het is een familiestuk. Ik heb in het Stadsmagazine gelezen dat er vandaag een Repair Café is. Zouden ze er iets aan kunnen doen?”, vraag Karin zich af. Als de vintageradio door de handen van de reparateurs glijdt, blijkt hij wel geluid te produceren, alleen de klok weigert dienst en krijgen ze niet aan de praat. “Ik ben verwonderd dat de radio het nu toch doet. Het is een beetje zoals een afspraak bij de tandarts maken omdat je tandpijn hebt en je in de wachtzaal afvragen waar die pijn in godsnaam naar toe is”, glimlacht Karin. “Maar ik ben blij dat hij werkt.”

 

 

Lees meer artikels over het Repair Café.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: