Fragiel textiel

“Mensen weten vaak niet hoe ze aan iets moeten beginnen, en wij brengen dat in een-twee-drie voor mekaar.”

Ria en Marleen zijn druk bezig aan hun naaimachine. Ze voeren kleine herstellingen uit om mensen uit de nood te helpen. “We doen dit ontzettend graag, maar soms proberen mensen weleens misbruik van ons te maken. Zo was er hier daarnet een man die vroeg of ik zijn draperieën wilde inleggen. Voor niets. Dat doe ik niet hé. Dit is tenslotte een Repair Café, dus ik doe alleen echte herstellingen”, staat Ria op haar strepen.

De herstellingen die Ria en Marleen doen, zijn erg divers. Ria: “Daarnet heb ik een man geholpen die per ongeluk een stuk van zijn vest verbrand had. Daar heb ik een stukje op genaaid. Iemand anders had een kussensloop mee waarvan de naden waren losgekomen. Die mensen weten niet hoe ze eraan moeten beginnen, maar ik naai zoiets in een-twee-drie weer aaneen.”

Ook reparateur Marleen krijgt weleens een ongeoorloofde vraag. “Er is weleens iemand langskomen met een lap stof en een patroon met de vraag om iets van nul in elkaar te steken. Op een Repair Café kun je zoiets natuurlijk niet doen.” Nochtans doet Marleen, die in de sociale sector werkt, niets liever. “Ik maak in mijn vrije tijd zelf kleedjes voor kinderen van vrienden en familie. Nu ben ik bezig aan eentje met stof van Eva Mouton. Dat wordt dus een echt Gents kleedje.”

Een van de ‘klanten’ aan de textielstand vandaag is Marc. Er zit een scheur in zijn linnen broek, vlak naast de naad van de zak. “Ik heb geprobeerd de scheur met lijm te herstellen, maar dat werkt blijkbaar niet. Hopelijk kunnen deze dames mij helpen.” Ria schiet meteen in actie. Ze naait in een oogwenk een stukje stof over de scheur, langs de binnenkant. Alleen een supergetraind oog ziet dat Marcs broek tot voor kort een grote scheur vertoonde. “Super, dat verdient een cavaatje”, aldus Marc.

naaimachien (7)

Lees meer artikels over het Repair Café.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: