De eenzame fietshersteller

“Ik was zes jaar fietshersteller en ben nu met pensioen. Wie weet kan ik vaker helpen op Repair Cafés.”

Terwijl alle andere reparateurs knus binnen in het Open Huis zitten, trotseren buiten twee fietsherstellers het gure herfstweer aan de fietsherstelstand.

Hein heeft vandaag de leiding. “Ik draai al anderhalf jaar mee bij de Gentse Repair Cafés en ken het klappen van de zweep”. Nikolay, die vlakbij woont, assisteert vandaag. “Ik ben zes jaar fietshersteller geweest en ben nu met pensioen. Wie weet, misschien kan ik hierna vaker als vrijwilliger meewerken bij Repair Cafés?”

Een van de ‘klanten’ vandaag is Inez. “Mijn achterwiel staat scheef. Ik voel het als ik met mijn fiets rij. Geen idee of zoiets gerepareerd kan worden.” Volgens Hein kan dat euvel zeker hersteld worden, maar niet op het Repair Café, want hij heeft specifieke vervangonderdelen nodig. “Er zitten spaken los en er ontbreken er zelfs”, legt Hein uit. “Daardoor is het wiel instabiel. Als we de ontbrekende spaken vervangen en de loszittende spaken vastdraaien, kan dat wiel nog jaren meegaan. De fiets kan dus zeker hersteld worden, maar de klus is iets te complex om dat hier en vandaag te doen.”

Ook Lemmar, die vlakbij in een van appartementsblokken woont, heeft een probleem met zijn fiets. Hij hoorde via vrienden van het Repair Café. Een van hen liet zijn gsm al repareren. Lemmar staat al even te wachten terwijl Hein en Nikolay met zijn fiets in de weer zijn.

Nikolay: “De ketting valt er steeds weer af omdat ze te lang is. Hopelijk kunnen we ze inkorten, en dan kan Lemmar straks weer vlot rondfietsen in Gent.”

Lees meer artikels over het Repair Café.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: