De metamorfose van een T-shirt

“Iets maken hoeft niet duur te zijn. Je hebt geen dure wol nodig, oude T-shirts zijn genoeg.”

Op een Repair Café proberen reparateurs het leven van spullen te verlengen door ze te herstellen, maar Els uit Ekkergem gaat nog een stapje verder: zij geeft T-shirts een tweede leven.

De mensen komen druppelsgewijs binnen in het Open Huis. Terwijl ze wachten op hun herstelling, belanden sommigen eerder toevallig aan de tafel van Els, dicht bij de bar met koffie en gebakjes. Wie ziet wat er zoal mogelijk is met oude T-shirts, raakt echter al snel geïnspireerd. “Ik leer mensen hoe ze met verknipte T-shirtstof een hippe plantenhanger of een leuk halssnoer kunnen maken. Plantenhangers heb ik al vaker gemaakt, maar de halssnoeren zijn ook voor mij een primeur, die waren een idee van Sabine van Buurtwerk.”

Dit is voor Els, die onder andere ook een volkstuintje bij het Lousbergpark heeft, niet de eerste keer dat ze zo’n workshop begeleidt. Als ze kon, zou ze het nog vaker doen, maar haar gezondheid dwingt haar af en toe op de rem te gaan staan.

“Er gaat veel voorbereiding aan zo’n halve dag vooraf, maar ik geniet ervan. Het is fijn om naar een doel toe te werken. Het geeft zin”, zegt Els. “Soms is het niet evident om iets te vinden, zoals scheutjes van planten om in de plantenhangers te stoppen. Als ik dan een speld in de hooiberg vind, bijvoorbeeld iemand die scheutjes op overschot heeft, kan ik intens gelukkig zijn”, vertelt Els.

“Mensen vinden het leuk als ze weten hoe hun afgedankte spullen een nieuw leven krijgen. En het is fijn om mensen met een zelfgemaakt product naar huis te zien gaan na een workshop. Ik vind samen iets maken heel waardevol. Door samen te creëren ontmoet je meestal gelijkgestemden en dat voelt verbindend.”

Net als de reparateurs van het Repair Café, draagt ook Els haar steentje bij tot een duurzamere wereld. “Als we kijken naar wat we kunnen doen met wat er allemaal is, verkleinen we de afvalberg.”

Els beklemtoont dat ze veel geleerd heeft van Tinneke, die regelmatig creatieve workshops voor kinderen en creamarkten organiseert in de buurt van het Lousbergpark. “Ik ben eens ingesprongen bij zo’n workshop toen een van de vaste vrijwilligers naar een trouwfeest moest, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Toen Tinneke toonde hoe ze van oude T-shirts een poezenmand maakte voor een vriendin, was ik helemaal verkocht. Ik zou graag ooit zo’n mand maken voor mijn poes Jitske.”

 

Een poezenmand werd er op het Repair Café niet gemaakt, maar dat er nog veel meer mogelijkheden dan plantenhangers en halssnoeren zijn, is duidelijk. “Wist je dat je in een kwartiertje tijd zelfs een draagtas kunt maken van een oud T-shirt? Zo heb je zelfs geen plastic boodschappentasjes meer nodig. Als je meer tijd hebt, kun je zo’n draagtas ook versieren, eventueel samen met je kinderen. Wie mijn workshop gemist heeft, vindt massa’s inspiratie op YouTube en Pinterest. En op Aha van De Madammen Radio 2″, aldus Els. Allen daarheen!

Lees meer artikels over het Repair Café.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: