Sport Na Arbeid: topsport in Ekkergem

Als je er op een verloren donderdagavond passeert, lijkt het niet zo, maar achter de gevels van Café De Koornbloem in de Ekkergemstraat huist al jaren een levend(ig)e sportclub annex vrijwilligersbeweging waar topsport bedreven wordt. In het café en haar achterbouw heeft Sport Na Arbeid haar kantine en sporthal.

Sport na Arbeid – voluit Koninklijke Wielerclub Sport Na Arbeid (SNA) – is een actieve vrijwilligersvereniging die zich organiseert rond drie sporten: er is een wielertoeristenclub, er wordt aan kunstwielrijden gedaan en het is nog één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar cyclobal gespeeld wordt.

Wielertoerisme is alom gekend, kunstwielrijden en cyclobal zijn dat veel minder of zelfs niet. Kunstwielrijden is acrobatie op een speciaal daarvoor gebouwde fiets. Binnen een vooraf bepaalde tijd, tot 5 minuten, voeren één of meerdere wielrenners een afgesproken aantal bewegingen op de fiets uit die door een jury beoordeeld worden. Cyclobal is dan weer makkelijkst te omschrijven als voetbal op speciale fietsen. Het wordt gespeeld in teams van twee.

Cyclobal in De Koornbloem

SNA werd in 1922 opgericht in het Gentse, verkaste eind jaren veertig naar Ekkergem en heeft sinds de jaren zeventig zijn eigen stek in de Ekkergemstraat, toen café De Koornbloem gekocht werd, een café dat toen al een hele tijd bestond. Samen met Wielerclub Arnold Standaert uit Wondelgem is het de enige overgebleven Gentse club waar cyclobal en/of kunstwielrijden beoefend wordt. “Men zegt vaak dat  Sport Na Arbeid cyclobal introduceerde in Gent, maar toen de club in 1926 met cyclobal begon, was het al de zesde club in (groot) Gent waar je dit kon spelen”, vertelt Rudy Bondue, secretaris van de Commissie Cyclobal en levende encyclopedie van de geschiedenis van de club, een club waarvan zijn grootvader van Rudy nog mede-oprichter was.

Hij vervolgt: “De vzw draait al jaren op vrijwilligers. Zij trainen de ploegen of houden bij trainingen en sportactiviteiten de kantine open. We hebben een twintigtal vaste actieve vrijwilligers en een aantal tijdelijken die de boel helpen draaien. Het is momenteel een serieus probleem om voldoende nieuw bloed te vinden om de werking in stand te houden.” 

Nieuwe trainers

Willy Bondue – broer van en trainer van het kunstwielrijden, en net als zijn broer zelf ex-cycloballer – vult aan: “Er is ook nood aan nieuwe trainers. En die zijn moeilijk te vinden. Cyclobal lijkt makkelijk, maar het is een heel technische sport. Een goed trainer heeft zelf voldoende ervaring nodig op de fiets om die kennis te kunnen doorgeven. Hou er ook rekening mee dat het als speler toch een paar jaar training vergt vooraleer je een zeker niveau haalt om nationaal en internationaal mee te kunnen spelen.”

Zo wordt het pijnpunt van de vereniging duidelijk. De toekomst van de club is onzeker. Nieuwe trainers vinden is lastig. Ook de ligging in een woonwijk met weinig parkeerplaats maakt het niet evident om ploegen met al hun materiaal vlot tot in de club te krijgen. Toch slaagt SNA erin om 24 kunstwielrenners en een zevental cyclobal-ploegen, met om en bij de twintig spelers, te trainen en te ondersteunen, én daarnaast het café uit te baten.

Iedereen welkom!

SNA ligt misschien wat verborgen in Ekkergem, maar wil er wel graag weer actief deel van uitmaken. De club was jaren geleden goed bekend in de wijk, onder andere tijdens de jaarlijkse kermis waarvoor Ekkergem bekendstond. Tot eind jaren tachtig werden initiaties cyclobal gegeven in de wijk waar ook vaak studenten uit de buurt aan deelnamen. Nu zoekt de club opnieuw een link met de wijk.

Het café staat in ieder geval open voor iedereen: dat hebben wij van de Raconteurs zelf aan den lijve mogen ondervinden. Tijdens trainingen of wedstrijden kan je er ook altijd langsgaan om de sport te ontdekken en vast te stellen hoe straf cyclobal en kunstwielrijden wel niet zijn. Je kan in het café ook gewoon een pintje drinken en ondertussen een potje biljarten of gaan supporteren voor de nationale voetbalploeg bij belangrijke wedstrijden. Het is een belevenis op zich om er eens langs te gaan. Wij bevelen het alvast warm aan.

Krijg je graag zelf een initiatie in cyclobal?

Spring voor meer informatie eens binnen in het café: Sport na Arbeid, Cafe De Koornbloem, Ekkergemstraat 30.

Cyclobaltornooien bij SNA:

  • Zaterdag 16 november:  internationale Ereprijs A.H. voor Elite vanaf 13 uur
  • Zaterdag 30 november: internationale jeugdtoernooien vanaf 13 uur
  • Zaterdag 2 november: 40ste ereprijs R. Bondue vanaf 14 uur
  • zondag 1 december: clubkampioenschap vanaf 10 uur

De foto’s werden gemaakt tijdens het Provinciaal Kampioenschap Kunstwielrijden en de selectiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap Cyclobal (1 mei 2019).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: