De kloostergang: een buurthuis voor en door de buurt

Wie vroeger in het klooster ging, trok zich terug uit de samenleving om zich volledig aan het geloof te wijden en zijn leven ten dienste van God te stellen. De kloostergang in Ekkergem ondergaat niet alleen een grondige restauratie, maar transformeert ook tot een heus buurthuis. Geen plek om je terug te trekken uit de maatschappij dus. Wel een plek voor de samenleving, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.


De restauratie laten ze wijselijk aan professionals over, maar bij de voorbereiding van de nieuwe functie van buurthuis neemt het buurtcomité van Ekkergem het voortouw.

Stef Bossuyt: “De wijk snakt al langer naar een buurthuis, voor jong en oud. Als buurtcomité hebben we altijd voor een buurthuis gepleit bij de Stad. We zijn dan ook blij dat het er nu eindelijk van komt, 10 jaar nadat we het parkje aan de kerk hebben kunnen realiseren.”

 

 

Hoewel bij de restauratie aan strenge regels en normen moet voldaan worden, heeft het buurtcomité toch al input kunnen geven. Of ‘moeten geven’ zelfs. De restauratiefirma levert het gebouw casco op. Dat wil zeggen dat de muren, vloeren, gewelven enzovoort zullen gerestaureerd zijn, en dat er waterleidingen, afvoerpijpen en elektriciteitsleidingen voorzien zullen worden. Maar de inrichting, die is niet in de restauratie inbegrepen. Toiletten, lavabo’s, een keukenblok, verlichting …: die volgen later. Stef: “We hebben al grosso modo een plan voor de inrichting moeten opmaken en doorgeven, zodat de firma voldoende en goed geplaatste aansluitingen voor de nutsvoorzieningen kan voorzien. Zo zouden we graag achter de kloostergang, erbuiten dus, een apart sanitair blok willen laten bouwen. Dan blijft er meer ruimte vrij in de kloostergang zelf. Hopelijk krijgen we die plannen erdoor.”

Het buurtcomité is dus de eerste gesprekspartner van de stad tijdens de restauratiewerken. Maar wat met de andere buurtbewoners: hebben die dan niets in de pap te brokken? Stef: “Tuurlijk wel. Op de nieuwjaarsreceptie in januari dit jaar hebben we al input verzameld. Iedereen kon op een post-it noteren waar hij of zij van droomt.” Dat heeft heel wat uiteenlopende ideeën opgeleverd. “De activiteiten die mensen er zouden willen doen zijn heel divers: samen gezelschapsspelletjes spelen, yogalessen organiseren, samen breien, gewoon gezellig iets drinken, poppenkastshows voor kinderen houden, filmvoorstellingen en nog veel meer.” Verrassend, al die creatieve ideeën? Stef: “Eigenlijk niet. Ze lijken heel verschillend, maar al die activiteiten hebben één gemene deler: mensen willen elkaar ontmoeten en samen dingen doen.”

 

Samen dingen doen. Dat willen veel Ekkergemnaren dus. Maar vooraleer ze dat ín het buurthuis kunnen doen, moet er wel nog het een en ander gebeuren. Stef: “De restauratie is nog lang niet rond, zal misschien ook iets langer duren dan gepland. En als ze klaar is, is het buurthuis natuurlijk nog niet ingericht en klaar om er allerlei activiteiten te organiseren. Maar we hoeven natuurlijk niet op een perfect ingericht gebouw te wachten om al samen te komen, integendeel. Zodra we kunnen, willen we mensen samenbrengen om de inrichting voor te bereiden. Hout kopen en samen meubels maken, ik zie het al helemaal voor mij.”

Samen dingen doen, het staat duidelijk hoog op de agenda van de Ekkergemnaren. Wie op de hoogte wil blijven van het reilen en zeilen in de buurt, houdt het beste de Facebookgroep Ekkergem in de gaten. Heb je zelf een leuk idee voor het buurthuis of heb je een vraag voor het buurtcomité, dan kun je contact opnemen met het buurtcomité.


Benieuwd naar hoe de restauratie van de kloostergang verloopt? Je leest er meer over in De kloostergang: (eer)herstel van vergane glorie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: