Dogs & Drinks vzw: op café tussen de honden

Je kunt er nauwelijks naast kijken: in de inkomhal van wat voorheen restaurant A Capella was, pronkt sinds kort een reusachtige viervoeter. Het beeld is de mascotte van de vzw Dogs & Drinks, het allereerste echte hondencafé van het land. Bezoekers zijn er welkom voor een babbel en een drankje, met of zonder hun eigen hond. En wat meer is: de dieren bij Dogs & Drinks zijn allemaal ter adoptie. Een nationale primeur voor onze wijk!

Het hondencafé opende eind oktober de deuren langs de Godshuizenlaan. Marijn Kenis, oprichter en bezieler van de vzw Dogs & Drinks, vertelt: “Wat we doen, is inderdaad helemaal nieuw in België. We kenden het concept al langer van sommige kattencafés, maar onze organisatie is de eerste die het ook met honden aandurft (lacht).”

De dieren die in het café vertoeven, komen allemaal van asielen en opvangorganisaties. Marijn: “Die verrichten fantastisch werk, maar voor heel wat mensen zijn het niet de meeste geschikte plaatsen om hun toekomstige hond op een ontspannen manier te leren kennen. Hier proberen we zo’n plek met een huiselijke sfeer te creëren. De dieren zijn op hun gemak en bezoekers kunnen rustig met de honden kennismaken.”

Vlotjes aan de praat

Dat is ook wat we meteen zien als we het café binnenstappen. Zara ligt vredig te ronken in haar favoriete zetel, kleine Chicca laat zich gewillig de liefkozingen van bezoekers Yentl en Eline welgevallen. “Ja, zo gaat het er hier doorgaans aan toe”, lacht Marijn. “De honden genieten van de aandacht die ze vroeger vaak gemist hebben, en de bezoekers vinden het zalig om hier een paar uur in het gezelschap van de dieren door te brengen.”

Ook de gemoedelijke manier waarop de mensen hier met elkaar omgaan is bijzonder. Marijn: “Als je wel eens met een hond op wandel gaat, weet je vast hoe snel je met andere baasjes aan de praat geraakt. Hier is het net hetzelfde. Voor je het weet, ben je met je wildvreemde buurman over de honden bezig. De dieren zijn eigenlijk een beetje zoals het weer: altijd een geschikt onderwerp!”

Must love dogs

Om bij Dogs & Drinks binnen te springen, hoef je zeker niet op zoek te zijn naar een adoptiehond. Je kunt evengoed met je eigen hond langsgaan, met de honden van het café gaan spelen of deelnemen aan een van de activiteiten. Marijn: “Tijdens de blokperiode komen studenten tussen de honden met hun neus in de boeken duiken, er zijn tal van workshops, er staat binnenkort een filmavond met Hachiko en Bolt op het programma, en op Valentijn ontmoet je tijdens een speeddate misschien wel de ware. De liefde voor de hond hebben alle deelnemers alvast gemeen (lacht).”

Helpen?

De vele vrijwilligers vormen het hart van de vzw. Zij zoeken en verzorgen de honden, verwelkomen de bezoekers, of helpen bij de inrichting van het pand. Dierenartsassistente Alicia Vandermeulen is één van die bevlogen helpers: “Samen met de andere vrijwilligers van het ‘hondenteam’ onderhoud ik de contacten met onze partnerorganisaties, selecteer ik de dieren die hier het best passen, ga ik ermee op wandel, houd ik hun gezondheid in het oog… Ik wil écht dat die honden een zo goed mogelijke thuis krijgen. Andere vrijwilligers staan achter de bar, poetsen het hondenverblijf of zorgen voor de promotie. Extra handen zijn hier altijd welkom!”

Dogs & Drinks kun je niet alleen helpen door vrijwilliger te worden. Je kunt ook deelnemen aan een evenement, een bedrag op de rekening plaatsen, winkelen in de Dogs & Drinks-shop… of gewoon het café bezoeken. Ook dan help je de honden al flink vooruit. Per bezoek betaal je 5 euro toegang. Daarmee koopt de vzw geneesmiddelen, speelgoed, voeding en ander materiaal voor de honden. Trouwe bezoekers kopen voor 10 euro een lidkaart en betalen op die manier telkens maar de helft van de inkomprijs.

Alle info: www.dogsanddrinks.be

Dogs & Drinks vzw, Godshuizenlaan 33, 9000 Gent

Open van woensdag tot en met zondag

Volg de facebook-pagina om op de hoogte te blijven van alle evenementen.

Vrijwilliger worden? Mail voor meer info naar info@dogsanddrinks.be

Tel. 0498 29 63 28

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: