Lekker lokaal, ook in Ekkergem

Steeds meer mensen streven naar een duurzame levensstijl. Voedsel kopen via de korte keten, is een van de dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen: je steunt er lokale boeren en producenten mee, en je vermijdt heel wat overtollige transportkilometers en de bijbehorende uitstoot. Bovendien belanden lokaal geteelde groenten en fruit kraakvers op je bord.

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden, ook in de buurt van Ekkergem, om via de korte keten voedsel te kopen. Zo is er de coöperatieve winkel Akker & Ambacht, de markt op het Casinoplein, en zijn er meerdere afhaalpunten voor groenteabonnementen in de wijk.

Sinds maart 2015 hebben enkele buren uit Ekkergem zich verenigd in een Voedselteam. Enkele maanden geleden hadden de Raconteurs een gesprek met Luc Samsoen van Voedselteam Ekkergem.

Wat is een Voedselteam?

Luc: “Een Voedselteam is een buurtmarkt die een groep van buurtbewoners verenigt met als doel voedsel aan te kopen bij boeren en producenten in de buurt. Als team engageren we ons om regelmatige te bestellen, zodat de producenten verzekerd zijn van een zekere afzet. De leveranciers van hun kant engageren zich dan weer om ons een voldoende ruim en gevarieerd aanbod te bieden.

Sinds kort gebruiken we een nieuw online platform om te bestellen: localfoodworks.eu. De bestellingen worden 1 keer per week geleverd, op vrijdag, in ons depot in het Groene Valleipark. Om te controleren of alles wat besteld is geleverd is, werken we met een beurtrol: de leden van het Voedselteam nemen om beurt vrijwillig die taak op zich.

Alle Voedselteams in Vlaanderen zijn verenigd in de vzw Voedselteams, die zijn hoofdzetel in Leuven heeft. De vzw heeft ook een regiocoördinator voor Oost- en West-Vlaanderen. Zij onderhoudt de contacten met de producenten. Twee keer per jaar is er een overleg met alle Voedselteams. Zo worden wij als lokaal team ook betrokken bij het beleid van de vzw Voedselteams.

Ik coördineer als vrijwilliger het Ekkergemse Voedselteam. Dat betekent dat ik de administratie doe en de tussenschakel ben tussen de teamleden en de betaalde medewerkers van de vzw.”

Is Voedselteam Ekkergem het enige in de buurt?

Luc: “Nee, zeker niet, er zijn er meerdere in Gent. Voedselteams moeten voldoende groot zijn om een zeker volume van afzet te kunnen garanderen voor de producenten, maar ze mogen ook niet te groot worden. De grens ligt rond de 30 leden. Dan worden teams opgesplitst.

De meeste producenten brengen hun producten naar een centraal depot in elke regio, dus voor ons in Oost-Vlaanderen. Vandaaruit worden de producten verder verdeeld over de verschillende depots van de lokale teams. Sommige leveranciers, zoals de groente- en fruitleverancier De Zonnekouter of de wereldwinkel van Mariakerke, brengen hun waren zelf tot in ons depot in het Groene Valleipark.”

Waarom zou je lid moeten worden van Voedselteams?

Luc: “Als je korte keten en fair trade belangrijk vindt, ben je bij Voedselteams aan het juiste adres.

Bij het begrip ‘fair trade’ denken veel mensen aan Oxfam Wereldwinkels. Zij leveren ook aan Voedselteams, maar ook lokaal gaan we voor eerlijke handel: we geven boeren en producenten een eerlijke prijs. Zo worden ze niet verplicht om hun producten aan dumpingprijzen te verkopen. Dat de producten toch betaalbaar blijven voor de Voedselteamleden, komt doordat de tussenschakels grotendeels overgeslagen worden: de producten belanden direct van bij de producent bij de klant, zonder tussenkomst van veilingen, groothandels of supermarkten. De vzw Voedselteams neemt wel een kleine marge om de werking te kunnen financieren, maar die is beperkt.”

Gelden er bepaalde criteria voor de producenten?

Luc: “Een groot deel van het aanbod is biologisch (ongeveer 2/3), sommige bedrijven zijn nog in omschakeling van conventionele naar biologische landbouw. Andere producenten leveren ambachtelijke producten. Ook producten van sociale tewerkstellingsplaatsen maakt soms deel uit van het aanbod.

Het gaat ook bijna altijd om lokale producten uit de directe omgeving van Gent. Sommige producten komen van iets verder omdat er lokaal geen aanbod is. Zo zijn er bijvoorbeeld paddenstoelen uit de Vlaamse Ardennen. Ook vlees is iets moeilijker dichtbij te vinden. We hebben ook een visleverancier, Pintafish. Die werkt voor heel Vlaanderen. Pintafish koopt restvangsten van rederijen op. Het gaat om minder gekende vis die in de netten belandt en daardoor moeilijker verkoopt. Pintafish koopt die vangsten op, fileert ze, en verkoopt ze ingevroren in seizoenspakketten of per vissoort.”

Zo’n pakket is altijd weer een verrassing?

Luc: “Inderdaad, zo leer je nog eens iets nieuws kennen. Daarnaast zitten ook groente- en fruitpaketten in het aanbod. Je kunt een abonnement nemen, maar dat is niet verplicht. Een abonnement zorgt voor de producent wel voor een garantie van afzet.”

Je sprak daarnet van het afhalen van bestellingen in het depot. Dat betekent dus dat je niet gewoon kunt langslopen om iets te kopen?

Luc: “Klopt. Veel mensen zijn het gewend van zelf te kiezen in de winkel en moeten wennen aan het systeem. Het is een andere manier van werken, dat op voorhand bestellen. Wie vandaag iets komt ophalen, heeft zijn bestelling meestal de week ervoor al geplaatst. Dat vergt dus wel een beetje vooruitdenken en plannen, maar je geraakt dat wel gewoon. Je bestelling moet natuurlijk klaargemaakt worden, naar het provinciaal depot gebracht, en moet tot slot in ons afhaalpunt belanden. Dat vergt wel wat tijd natuurlijk.”

Ook steeds meer supermarkten zetten in op digitaal boodschappen bestellen. Dan kun je ook niet zelf kiezen en moet je ook wat vooruitdenken.

Luc: “Klopt, en dan kun je ook niet zelf kiezen welk product je neemt. Lid worden van Voedselteams betekent trouwens niet dat je verondersteld wordt al je boodschappen bij ons te doen. Het is nu eenmaal niet realistisch om al je boodschappen via één kanaal te doen. Verschillende types verkoop kunnen elkaar aanvullen, afhankelijk van je noden.”

Paul is sinds begin dit jaar lid van het Voedselteam Ekkergem. En dat bevalt hem goed.

Paul: “Sinds februari dit jaar ben ik verhuisd van Sint-Niklaas naar Gent. Een snelle zoektocht naar de Gentse voedselteam-depots bracht ons in Ekkergem – of all places! Jaren geleden startten wij zelf een voedselteam én depot in Sint-Niklaas: we waren dus bijzonder gelukkig opnieuw en haast naast de deur gezonde, producent-vriendelijke voeding te vinden.

Ook de service via het depot beantwoordt helemaal aan onze verwachtingen.

Wij raden dus de hele Ekkergemwijk aan: neem eens contact op met het Ekkergemse voedselteam. Je zult er vinden waar je al langer naar zocht: kwaliteitsvolle producten van boeren uit de nabije omgeving.”

Stel dat iemand interesse heeft om lid te worden, wat moet die dan doen?

Luc: “Heel simpel, wil je eens de producten van Voedselteam Ekkergem proberen, dan kan dat via een viertal proefbestellingen. Ga naar de website  localfoodworks.eu, kies de buurtmarkt ‘Voedselteam Ekkergem’ en je komt direct terecht in de webwinkel. Vul je mandje met lekkers en klik door op ‘bestellen’. Alvorens je je bestelling kan afronden, is het noodzakelijk om je eenmalig te registreren. Maak een nieuw profiel aan door te klikken op registreren. Na registratie, log je in en kan je je bestelling afronden!  Na 4 proefbestellingen word je lid als dat je bevalt en betaal je een jaarlijkse lidgeldbijdrage van 20 euro. Die dient om de werking van de vzw te financieren.”

Wie vragen heeft, kan contact opnemen met ekkergem@voedselteams.be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: